Lilypie Expecting a baby Ticker

måndag, oktober 02, 2006

 

Gratis vård

Man får som gravid veta att "Mödravården i Sverige är frivillig och kostnadsfri, och barnavårdsmottagningarna är också avgiftsfria", men det tog ett tag innan jag förstod att de faktiskt menade att mödravården är helt gratis!

Om jag bryter benet i Sverige så slipper jag betala för gipset och smärtstillande sprutor, logi får man gratis utan prut och jag är inte den som betalar ortopedens lön, men man kan ge sig sjutton på att någongång före/efter/under sjukhusvistelsen, så sitter det en liten sköterska bakom en receptionsdisk någonstans och vill ha en "akutavgift", avgift för något läkarbesök eller matpengar.

Mödravården är däremot helt befriad från små avgifter. Någon har bestämt att alla som har en bäbis i magen får tillgång till precis så mycket läkare, utbildning, undersökningar, blodprover, barnmorskor och telefonrådgivning som behövs för att trygga att deras graviditet förlöper så bra som möjligt och detta utan någon vitklädd administrativ person någonsin dyker upp och vill ha pengar.

Vi blivande mammor är oftast unga, friska och arbetsföra, och förhoppningsvis har vi redan i förväg konstaterat att vi kommer ha råd med bäbisen, så vadan detta priviligeum? Jo, man värnar förstås om de små liven och vill att alla barn ska få samma goda start i livet, oavsett föräldrarnas ekonomiska situation.

Men det hindrar inte att situationen känns underlig. Man glider in på en påkostad mottagning och berättar vad man heter, blir väl omhändertagen och sedan går man därifrån.

Det är nästan så man vill säga: "Men en liten slant ska ni väl ändå ha?"

Comments: Skicka en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?